A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Szükségszerű" sütik az oldal működéséhez szükségesek.

A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét.

A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.

Tojótyúkok takarmányozása

A tojótyúkok takarmányozása nem bonyolult dolog, de van néhány sarkalatos pontja amit ha betartunk, akkor magas színvonalú termelést tudunk elérni a kívánatos tojásméret mellett.

    Ezt a kis írást csak amolyan iránymutatásnak szánom, ezért előre is elnézést kérek, hogy nem megyek bele tudományos értekezésekbe.   

A tojótyúkok takarmányozásánál elsőként - ha van ilyen a birtokunkban - , akkor a hibridtenyésztő ajánlásait kell figyelembe vennünk. Kisebb állományoknál valószínűleg ez nem áll rendelkezésre és ha rendelkezésre is állna, nem biztos, hogy betűről betűre be tudjuk tartani, különböző okok miatt. Ez azonban ne szegje kedvünket, mert akár a néhány tyúkból álló állományunkat is tudjuk úgy takarmányozni, hogy folyamatosan termeljenek. 

   Azt már mindenki tudja, hogy a "mindennapra egy tojást" csak vágyálom, mert a tyúk ugyan tud tojni néhány egymást követő napon, de aztán szünet következik. Ennek az az oka, hogy amíg a petesejtből tojás lesz, eltelik 25,5 óra és a tyúkok zömében a hajnali és reggeli órákban tojnak. Ha ez az idő nagyon kitolódna akkor "szalaszt" egyet. :-) Ettől függetlenül azért tojóhibrideknél nyugodtan megcélozhatunk háromszázakárhány tojást 92-96%-os csúcstermelés mellett. Ha jól dolgozunk, akkor a perzisztencia, azaz a termelés magas színvonalának fennmaradása hosszú időszakon át tart és máris 300 db/év fölé kerülünk.

  A tojótyúkok takarmányát tapasztalataink szerint néhány alapanyagból össze tudjuk állítani és az a jó ha ezt hosszú távon biztosítani tudjuk. Kukorica, búza, extrahált szójadara, extrahált napraforgó dara, mészkőgríz és QualiFeed árutojó premix mindössze amire szükségünk van. Természetesen bizonyos esetekben indokolt lehet néhány egyéb kiegészítő használata, de alapvetően ebből a hat alapanyagból kitűnő tojótápunk lesz. Indokolt kiegészítő lehet a toxinkötő, amit akár megelőző jelleggel folyamatosan is használhatunk, mert ne legyenek illúzióink, a termények több- kevesebb mikotoxint tartalmaznak, amik viszont a tyúk petefészkének sem tesznek jót. Használhatunk 1-2% növényolajat, hogy a takarmánykeverékünk finom por részét lekössük és ez energiát is biztosít az állatoknak. Ezt a mennyiségű olajat bármelyik keverőgép elkeveri, nem kell hozzá speciális technológia. Ennél nagyobb energiakiegészítésre télen kell gondolnunk ha nagyon hideg van (az állat ebből "fűti" magát) és nyáron, amikor nagyon meleg van és csökken a takarmányfogyasztás. Kiegészítő jelleggel, néha szükség lehet extra só adagolására, mert ha a mész ellátás kielégítő és mégis héjszilárdsági problémánk van, akkor ez segíteni szokott. Általában 250g/100 kg adag elegendő. Aztán amit már mindenki biztosan tud, 3 hetente-havonta érdemes egy vitamitaminkúrát beiktatni, folyékony multivitamin készítménnyel. Ha még többet akarunk tenni, akkor folyékony Ca és P valamint néhány egyéb elemet tartalmazó készítményt is tehetünk mellé, hogy az állataink raktárait feltöltsük.

   A fentieket számszerűsítve mi azt szoktuk javasolni, hogy a nyersfehérjét 16,5% körüli szintre állítsuk be 11,4 MJ/kg MEbfi energiatartalom mellett. Természetesen az aminosav arányokra legyünk figyelemmel, mert önmagában a nyersfehérjetartalom inkább csak amolyan ökölszabály. Kicsit már idejétmúlt, de a gyakorlatban mégis ez a "közös nevező". A túl sok nyersfehérje extrém nagy tojásméreteket eredményezhet, ami elsőre kívánatosnak tűnhet, mindaddig amíg a tyúkok sérülés nélkül tudják tojni. Másrészt a túl sok fehérje elzsírosítja a tyúkokat, ami később csökkenő tojástermelést okoz, a bomlástermékek megterhelik az állatok veséjét, rengeteg energiát igényel az állati szervezettől, hogy ezektől megszabaduljanak. Aztán a végén az állatok ürüléke nagyon sok ammóniát fog tartalmazni, amitől az istállólevegő minősége még inkább romlik. A túl kevés fehérje miatt pedig csökken a tojástermelés és a tojásméretek is. A tyúkok - amíg testtartalékeik lehetővé teszik - megpróbálják kompenzálni a hiányt, de aztán a szervezet kimerül.

   A kívánatos tojássárgája színt a színskálán 13-14-es körül szokták meghatározni. A tojássárgája színét takarmányozással könnyedén tudjuk befolyásolni, de a tojáshéj színét csak a fajta vagy hibrid megválasztásával tudjuk meghatározni. Ezt gondoljuk át előre, mert ha fehérhéjú tojást tojó tyúkot választottunk, akkor nem lesz krémszínű tojásunk. Néha még felbukkan az a téves feltételezés, hogy különböző héjszínű tojások között különbség van, de ennek semmilyen tudományos alapja sincs. Szokás kérdése, hogy ki milyen héjszínű tojást tart kívánatosnak, de ha a vevőink egyik vagy másik színt kedvelik, akor igyekezzünk a kedvükben járni, mert nem érdemes hitvitákba bocsátkozni. A sárgájára visszatérve, sárga- és piros színező anyagok segítségével be tudjuk állítani a kívánt színt. A QualiFeed árutojó premix és koncentrátum is tartalmazza ezt, ha előírás szerint használjuk őket, akkor garantált a szép sárgája. A színező anyagokból léteznek természetesek és szintetikusak is. Általában úgy vannak beállítva, hogy 45-50% kukoricadara aránya a tápunkban a színezőanyagot tartalmazó premixszel hozza a szép sárgája színt. A színező anyag nagyon kényes az oxidációra, ezért ha olajat vagy zsírt esetleg zsírtatalmú anyagot (napraforgómag, fullfat szója stb) használunk, akkor az friss legyen, mert ha kicsit is avas akkor a több más negatív hatása mellett a tojásárgája színt is elviszi. Helyre lehet hozni ha elhagyjuk a hibás komponenst, de a néhány heti halvány tojás nem lesz kelendő.


Kapcsolódó termékek


Vissza az előző oldalra