A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Szükségszerű" sütik az oldal működéséhez szükségesek.

A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét.

A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.

A hallisztről: Érdemes használni?

Ma 2024-ben még mindig találkozom azzal a kérdéssel, hogy a halliszt etetése engedélyezett-e gazdasági állatok takarmányozására? A válasz részemről természetesen igen, a vonatkozó előírások betartása mellett. A jelenleg érvényben lévő EU és magyar előírások szerint hallisztet kérődző állatokkal etetni tilos valamint tilos olyan üzemben használni ahol kérődzők számára is gyártanak takarmányt. Hazánkban a tiltás bevezetése előtt sem volt túl nagy hagyománya a hallisztnek kérődzőkkel történő etetésének, jóllehet védett fehérjeforrásként számításba vehető volna.
A hallisztek változatos összetételű és táplálóanyag tartalmú, nagyon értékes fehérjetakarmányok. Gazdasági állatok takarmányozására az úgynevezett III. kategóriájú alapanyagból készült hallisztek használhatók. Ebbe a kategóriába olyan állati eredetű melléktermékek tartoznak, amelyeket emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítettek, de vagy nem szánják emberi fogyasztásra vagy az ember általában nem fogyasztja esetleg kereskedelmi okokból nem kerülnek emberi fogyasztásra.
Mi a KJK-Agroteam Kft-nél már a kezdetek óta (2004.) foglalkozunk állati eredetű fehérjetakarmányok értékesítésével, ennyi idő alatt sok tapasztalatot szereztünk.
A hallisztek sok helyről származhatnak, nálunk Lengyel, Marokkói , Dán halliszt gyártók termékei érhetők el.
A Lengyel halliszt 60-62% nyersfehérje tartalmú, vegyes Északi-tengeri halfajokból készülő termék, közepes halolaj tartalommal. A közvélekedéssel ellentétben a Lengyel halliszt kitűnő minőségű, egyetlen dologban marad el a Nyugat-európai gyártók termékeitől, ez pedig az ára.
A Marokkói  halliszt szintén 60-62% nyersfehérje tartalmú, a Földközi-tengerből származó halakat feldolgozó üzemben készülő, kiváló minőségű, versenyképes áru hallisztféle.
A Dániában készülő hallisztek általában 68-72% közötti nyersfehérje tartalommal rendelkeznek, alacsony halolaj tartalom mellett. A Dán halliszt készül LT változatban is amely kifejezés egy kíméletesebb, alacsonyabb hőmérsékleten történő főzést jelent, ennek következtében az LT hallisztek biológiailag értékesebbek a nem LT változatokhoz képest. Összességében elmondható, hogy a Dán hallisztek a magasabb árkategóriába tartoznak, az LT változat pedig a prémium osztályba.
A különböző hallisztek gazdasági állatok takarmányaiban történő szerepeltetése emeli a takarmány költségét. A hallisztek használatának vagy nem használatának megítélését természetesen nem a takarmány költsége határozza meg hanem a takarmányozás költsége. Ez azt jelenti, hogy bár az egységnyi takarmány bekerülési költsége magasabb lesz de a halliszt felhasználása olyan többlet teljesítményt eredményez, amelynek köszönhetően a hatékonyság (napi testtömeggyarapodás, takarmányhasznosítás, egészségi állapot javulása) növekedése miatt a takarmányozás mégis olcsóbb lehet. Természetesen nem minden állatfaj és korcsoport esetében indokolt hallisztek etetése, de vannak olyanok ahol kifejezetten előnyös. Általában a fiatal állatok( malac-, broiler prestarter, starter stb.) biológiailag értékes fehérjékkel történő ellátásának okán feltétlenül érdemes hallisztek etetését megfontolni, mert a befektetett többletköltség megtérülése itt a legszembetűnőbb. Szoptatókocáknál azontúl, hogy értékes fehérjeforrás, a használatán a takarmányfelvételre gyakorolt pozitív hatása miatt is célszerű elgondolkodni és halolaj tartalma a tejen keresztül a malacok fejlődésére is pozitív hatással van. Az omega 3 zsírsav hatásait pedig szinte mindenki ismeri már a humán táplálkozással kapcsolatos reklámokból. 0,5%-ban még hízósertések takarmányában is szokták szerepeltetni, mert a sertésnek kitűnő szaglása miatt ilyen mennyiség is elegendő ahhoz, hogy a halliszt takarmányfelvételt javító hatása érvényesüljön. Ez a mennyiség a húsban még nem okoz hal- ízt vagy szagot. Fogoly- és fácán takarmányokban akár 15%-ban is érdemes hallisztet használni, mert amúgy más esetekben a szokásos adagolása 3-5%.

Kapcsolódó termékek


Vissza az előző oldalra