A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.

A "Szükségszerű" sütik az oldal működéséhez szükségesek.

A "Statisztika" sütik a látogatáselemzéshez szükségesek mely segítségével mérni tudjuk oldalunk teljesítményét.

A "Közösségi média, marketing" sütik engedélyezésével oldalunk közésségi média szolgáltatásait veheti igénybe, valamint böngészési szokásainak megfelelő személyre szabott hirdetéseket kaphat.

A föcstej életerő

A Polmass egyik szakmai előadásában hangzott el, hogy a föcstej életerő.Lengyelország piacvezető tejpótlótápszer gyártójánál ezt komolyan is gondolják, rengeteg energiát fordítanak a borjúnevelés technológiájának tökéletesítésére, amelynek során a takarmányozás természetesen a föcstej itatással kezdődik.
Kifejleszthetnek bármilyen kiváló borjú tejpótlótápszert, az mit sem ér ha a borjak nem kapnak a méhen kívüli életük kezdetén elegendő mennyiségű és minőségű föcstejet, a megfelelő időben.
A mérések szerint a születést követően az immunglobulinok felszívódási hatékonysága 70% körüli, ami elegendő mennyiségű és minőségű (IgG tartalom) föcstej elfogyasztásával a plazmában az immunglobulin koncentráció közel 55g/l értékét teszi elérhetővé. Az idő előrehaladtával mindkét paraméter erőteljes csökkenést mutat, a születést követő 48. órában a felszívódás hatékonysága már csak 6% körüli és a plazma immunglobulin koncentrációja az 5 g/l értéket sem éri el. Ezért fontos az, hogy a borjak minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségű és minél jobb minőségű kolosztrumot fogyasszanak el. Az immunglobulinok mennyisége az anyatejben a fejések számával is erőteljesen csökken, mert amíg az első fejésben 48 g/l körül alakul, addig a 3. fejésre már csak 15 g/l. A kolosztrum adja az újszülött borjú passzív immunitását és ez védi a borjak egészségét mindaddig amíg az aktív immunitás folyamatos fejlődés mellett át nem veszi a szerepét. A 2-6 élethét közötti időszak a legkritikusabb, mert a passzív immunitás szintje már csökken (ha nem volt megfelelő a kolosztrum itatás, akkor már korábban) az aktív immunitás pedig még nem éri el azt a szintet ami elég ahhoz, hogy az állat egészségi állapotát fenntartsa egy esetleges fertőződés esetén. Egy borjúnak 100-200 g immunglobulint kell az első föcstejjel felvennie, a gyakorlatban azt mondhatjuk ha az első 6 órában legalább 4 liter kolosztrumot elfogyaszt, akkor ez a legtöbb esetben elegendő. A kolosztrumot frissen kell itatni mert gyorsan tönkremegy, a baktériumok száma már egyetlen óra alatt a kezdeti érték akár nyolcszorosára emelkedik.
A föcstej mennyisége a fejéskor mérhető, ez evidens, a minőségét viszont szemrevételezéssel nem lehet megítélni. Szerencsére azonban vannak objektív módszerek, amikkel ezt egyszerűen, gyorsan és olcsón el tudjuk végezni. A Polmass a Kolosztrummétert ajánlja és használja a partnerüzemeiben. A tömeg-térfogat arány mérésen alapuló meghatározás elegendő információt ad a borjakkal foglalkozó szakembereknek ahhoz, hogy el tudják dönteni a föcstej minőségét és a megfelelő döntést meg tudják hozni. A Kolosztrumméter zöld, sárga és piros színtartománnyal jelzi a vizsgált kolosztrum immunglobulin tartalmát és ezzel a minőségét. A zöld 110 g/l feletti IgG-t jelöl, a sárga 60-110 g/l, a piros 45 g/l alattit. Ha a vizsgált föcstej zöld tartományba esik, akkor örülnünk kell, nincs a szokásostól eltérő teendőnk. A sárga és piros tartományban lévők itatásával nem fogunk elérni megfelelő IgG szintet a vérplazmában (egyébként ezt is tudjuk vizsgálni, később erről is lesz szó), de a sárga minőségűt érdemes a szokásosnál nagyobb mennyiségben megpróbálni megitatni a borjakkal. A plazma immunglobulin szintjének emelésére a Polmass egy nagyon hatékony orális pasztát fejlesztett ki, amelynek a hatékonysága vérvizsgálatokkal is ellenőrizhető, alátámasztható. A nem zöld minőségű föcstej esetén mindenképpen javasoljuk a paszta használatát.
A föcstej életerő - 1. kép

Kapcsolódó termékek


Vissza az előző oldalra